İnsülin Direnci ve Belirtileri Nelerdir?

Midenin arkasında bulunan pankreas tarafından üretilen bir hormon olan insülin, metabolizmanın düzgün ve sağlıklı çalışması için gereklidir. İnsülin hormonu, gün boyunca yiyeceklerden alınan şekeri ve nişastayı glikoza dönüştürür. Nişasta hücrelerin dışında sindirilirken, kan dolaşımına glikoz salınır. Bu aşamada insülin devreye girer ve hücreler enerji için glikoz kullanır. Kısacası, şekeri yani glikozu enerjiye dönüştürmek için insülin hormonuna ihtiyaç vardır. İnsülin direnci, karaciğer, kas dokusu ve yağ içeren alanlarda insülin direncinin gelişmesinden kaynaklanır. İnsülin direncinin gelişmesi, kan şekerini enerjiye çevirememesi sonucu kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olur.insülin direnci belirtisi, insülin direnci nasıl anlaşılır, insülin direnci faktörleri

İnsülin direncinin en belirgin belirtileri nelerdir?

Kısa sürede fazla kilo almış,

Pigmentlerin aşırı büyümesiyle cilt renginin koyulaşması,

Derinin dış yüzeyindeki derinin yumuşaması,

Kilo vermede zorluk veya hiç kilo vermeme

Menstrüel düzensizlikler

ciltte aşırı saç büyümesi,

Sabah yorgun ve bitkin uyanmak

Yemek yedikten sonra ani uyku isteği

Dikkat dağınıklığı ve anlama zorluğu

Soğuk ter ve titreme

Azaltılmış vücut direnci

Hızlı yemek ve çabuk acıkmak

zayıf ve hasta hissetmek

Ani tatlı krizler

Kollarda ve bacaklarda istemsiz titreme en sık görülen semptomlardır.

İnsülin direncinin nedenleri nelerdir?

Şeker Hastalığı… İnsanlarda ortaya çıkan şeker hastalığı, insülin direncine en büyük katkıyı yapandır. Yüksek kan şekeri, insülin direnci için güçlü bir tetikleyicidir. Yüksek karbonhidrat seviyeleri, yüksek kan şekeri seviyelerine neden olur ve yüksek kan şekeri seviyeleri, insülin direncine neden olur.

Fazla kilolu olmak… Obezite ve fazla kilolu olmak insülin direncine neden olur. Özellikle bel çevresindeki yağlar, insülin direnci, tansiyon, dengesiz kolesterol ve kalp hastalığı gibi sorunlara neden olur.

Hareketsiz bir yaşam tarzı… Gün içinde yeterince hareket edilmemesi tip 2 diyabete neden olur. Gün boyunca aktif olan kaslar, enerji için depolanmış glikozu kullanarak dengenin korunmasına yardımcı olur.

D vitamini eksikliği… D vitamini seviyesi yetersiz kaldığında vücutta insülin direnci oluşur. Glikoz toleransı için önemi nedeniyle D vitamini eksikliği insülin direnci geliştirir.

Polikistik Over Sendromu… Hipogonadizm ve Cushing sendromu gibi hastalıklar insülin direncine neden olur. Polikistik over sendromu gibi sağlık sorunları insülin direnci ile ilişkilendirilebilir.

Hangi hastalıklar insülin direncine neden olur?

Obezite, hipertansiyon ve arterlerin sertleşmesi, kanda dolaşan yüksek insülin düzeylerinin neden olduğu en yaygın sağlık sorunlarından bazılarıdır. Dolayısıyla bu patern aynı zamanda polikistik over sendromuna da neden olur.

Kronik hastalığa neden olan insülin direnci ile kanser arasındaki ilişki üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Yüksek insülin direnci, gizli şekere, yani glikoz toleransının %35 ve tip 2 diyabetin %10 oranında bozulmasına neden olur.

İnsülin direncinin tedavi edilmesi gereken bir durum olduğunu bilmelisiniz. Aksi halde sürekli mutsuz olan ve hızla kilo almaya devam eden kişiler kaçınılmaz olarak olacaktır. İnsülin direncinin ortaya çıkmasında etkili olan genetik faktörler, yaş aralığı, spor hayatı gibi faktörleri unutmamalıyız.

Egzersizin insülin direnci üzerinde büyük etkisi vardır. Düzenli egzersiz yaparak veya yürüyüş yaparak bu sorunu çözebilirsiniz. İnsülin direnci olan kişilerde; Egzersiz planı, yaş, varsa kronik hastalıklar ve sağlık durumları dikkate alınarak bir profesyonel yardımıyla oluşturulmalıdır. Düzenli egzersiz yaparak insülin direnciyle savaşabilirsiniz.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*